Mange undervurderer tiden som går med til å bygge opp kompetanse rundt bransje og produkt for å sikre en god avtale. Det er mye å ta hensyn til, men gjøres det riktig er det mye penger, og ikke minst tid å spare. Dagens Næringsliv avslørte 18. januar 2019 at en ny rapport for Statens innkjøpssenter viser store besparelser etter å ha profesjonalisert innkjøp. Gjennom samlet innkjøpsvolum har besparelsene på for eksempel mobiltelefoni vært 38 %.
Det er ingen grunn til å tro at du som driver en liten, mellomstor eller stor bedrift ikke kan oppnå besparelser på mange innkjøpsområder. Direktoratet for forvaltning og IKT mener at bedrifter kan spare minst 3-6 % av innkjøpsvolumet ved å effektivisere innkjøpene. Vi har samlet 6 tips som kan hjelpe din bedrift med å redusere innkjøpskostnadene.
Les også: Har du sjekket datostemplet på dine leverandøravtaler?
Her er 6 tips som kan hjelpe dere på veien:
- Skaff deg oversikten over hvilke leverandører som finnes på markedet og lag en liste med de mest aktuelle
- Ta kontakt med de utvalgte leverandørene, presenter for dem ditt innkjøpsbehov og be om tilbud
- Sammenlikn tilbudene du har fått inn og bestem hvilke som best kan levere i henhold til dine behov og krav, både i forhold til best pris og kvalitet
- Gå i forhandlinger med de leverandører som kvalifiserer i forhold de krav du har
- Prioriter dine krav i forhandlingene. Får man ikke gjennomslag for alle, er det viktig at man prioriterer å få gjennomslag for de viktigste krav
- Revurder avtalene dine jevnlig for å sikre at avtalebetingelsene dine er fortsatt konkurransedyktige. Mange bransjer endrer seg hurtig, og det som var en god avtale i fjor er ikke nødvendigvis en god avtale i dag.
Så hvordan lykkes med innkjøp som skaper verdier?
Mangler du både tid og intern kompetanse, finnes det innkjøpseksperter som forhandler gode avtaler på vegne av andre og som ivaretar alle trinn som er nødvendige for konkurransedyktige avtaler. Mange velger dette som et godt alternativ for å kunne fokusere ytterligere på egen kjernevirksomhet. Tanken bak et innkjøpssamarbeid er at det er penger å spare ved å kjøpe i volum. Når mange går sammen kan man presse prisene lavt og oppnå betingelser man ikke klarer på egenhånd. Risikoen er lav, men gevinstene kan bli store.