Med så mye informasjon rundt oss hele tiden vil vi ikke mulighet til å få med oss alt. Tvert imot, med litt flaks og velvilje klarer vi å holde følge med utviklingen i de systemene, språkene og rammeverkene vi jobber mest med.
Det finnes flust med dokumentasjon der ute som anbefaler å skrive notater når man leser eller prøver å forstå noe. På studiet hører man det støtt og stadig via utsagn som “det aktiverer hjernen, og forbedrer læring”.
Dette varierer så klart fra person til person, emn for min egen del har det å notere uten tvil alltid vært til stor hjelp. Det gjelder også i tilfeller hvor notatene sjelden eller aldri blir sett på i etterkant.
Å skrive notater er spesielt nyttig å når det kommer til å forstå kode. Skriveprosessen kan hjelpe med å organisere tankene dine, til noe som blir sammenhengene. Det tvinger deg til å tenke på en annen måte ved at man blir nødt til å skrive ned sin egen forståelse av koden man leser. I følge Medium hjelper notatskriving med å tydeliggjøre kjernebegrepene og raskt identifisere områder du ikke helt har forstått. Da dukker det raskt opp hull i kunnskapen, som man kan ta tak i og utforske videre.
Som en klok person en gang sa; If you can’t explain it simply, you don’t understand it well enough – Albert Einstein.
Så hvis man ikke kan forklare det til seg selv, da bør man i hvert fall ta noen tak.
Programmering er som matematikk
Dessverre når ikke notater helt frem heller. Det er et godt hjelpemiddel, men det er ikke nok. Man lærte for eksempel ikke matematikk på skolen kun ved å lese regnestykker. Det hjalp heller ikke så mye å notere foreleserens forklaring på hvorfor 1+1=2. Man var pent nødt til å sette seg ned å utføre regnestykkene selv.
Programmering er som et mattespørsmål. Det er et logisk problem som må løses, og den beste måten å lære det på er å løse problemet på egenhånd. Derfor er det ikke nok å lese kode, eller notere hvorfor den fungerer som den gjør. Man er nødt til å skrive kode.
Ved faktisk skrive koden vil man kunne teste seg selv i det man har lært. En metode som trekkes frem av psykologiprofessor Henry L. Roediger III, som den beste måten å lære på.
Kjør test
Hvis man kommer over noe man ikke forstår, skriv koden på nytt. Prøv å isolere funksjonaliteten, trekk den ut og gjenskap den i en online editor eller et simpelt autogenerert “hello world”-prosjekt. Selv bruker jeg Visual Studio til .NET, Stackblitz til React og Angular, og Vue CLI + VS Code for Vue. Jeg har altså stort sett en ekstra nettleserfane eller IDE kjørende.
Det tar tid, det kan virke unødvendig og det kan føles vanskelig å forsvare tidsbruken, men jeg kan love deg at du lærer mer av det.
De sterkeste utviklerne jeg har møtt er uten tvil de som ikke nøler med å fyre opp et nytt testprosjekt. Ofte bare for å sjekke at de har forstått hvordan en liten del av koden de jobber med faktisk fungerer.