Lager du kreativt videoinnhold av høy kvalitet til Facebook eller YouTube, og som svarer til seerens ønsker og behov, kan innholdet bygge bro mellom bedriften din og dine kunder. Dersom du for eksempel skal vise en tjeneste på en enkel måte, få ut kunngjøringer eller få trafikk til en nettside, er det èn ting du må ha i bakhodet. Uansett hvilket formål videoen har, så er plassering nøkkelen for å lykkes. Det er med andre ord like viktig hvor du plasserer innholdet, som innholdet i seg selv.
Før du velger enten Facebook eller YouTube, bør du bruke litt tid til å forstå forskjellene mellom de to mest dominerende plattformene for videoinnhold.
Videoer på Facebook har relativt kort holdbarhetstid, da plattformen hele tiden skifter ut innholdet i feeden. Vi har vel alle forsøkt å lete tilbake til en video vi så et par dager tidligere?
Videoer på YouTube er derimot enklere å finne igjen. Her finner du tilbake til videoer ved å søke i deres godt tilrettelagte søkefelt.
Du bør bestemme deg for hvilken plattform du skal velge før du går i gang med videoproduksjonen. Dersom du klarer å bestemme deg tidlig vil det kunne hjelpe deg å forbedre strategien fra start. Annonsestrategien for å lage innhold til Facebook eller til YouTube vil være ulik, og du må derfor vite hvor du skal føre seerne dine. Brukeropplevelsen er forskjellig på de ulike plattformene, og dette gjør at vi som markedsfører videoinnhold må justere strategien etter disse forskjellene.
Slik bruker folk Facebook og YouTube
Når folk besøker YouTube, går de på nettsiden med den spesifikke hensikten å se videoer. Det betyr at seeren allerede er innstilt og klar for video-opplevelsen, og har trolig også god tid. Seeren ser også sannsynligvis på riktig skjerm for kvalitets-videovisning og har tilgang til anstendig lyd via høyttalere eller hodetelefoner.
Når folk besøker Facebook, har de har en tendens til å være på farten. De fleste bruker telefonen i en eller annen kø eller skynder seg mellom møter, og klikker vanligvis mye rundt på plattformen. Hvis seeren din er på en datamaskin, er han eller hun sannsynligvis på jobb, i klasserommet eller et sted der de ikke har den luksusen av tiden. Alle disse scenarioene er ikke ideelle for å se videoer med uendret oppmerksomhet. Små skjermer og lydbegrensninger betyr at Facebook-publikummet sannsynligvis ikke vil få den fulle effekt som du hadde planlagt.
Slik tilpasser du
Når du lager videoer for Facebook-siden din og de støttende Facebook-videoannonsene, kan du hjelpe den distraherte seeren ved å sørge for at videoene bare forstås med kun visuelle bilder. Bruk stor fet tekst og grafikk, sørg for at bildene forklarer seg selv (tenk «velsmakende» oppskriftsvideoer), legg til undertekster der det trengs, og arbeid i animasjoner for å engasjere et publikum uten lyd.
Hva velger du?
Du må veie for og i mot på punktene over for å finne ut hva som passer din bedrift og strategi best. Det er ingen fasit på hva som er best, men simpelthen hvem du ønsker å nå og med hvilket innhold. For mange vil begge deler passe godt i strategien, men ha i bakhodet at Facebook og YouTube (eies av Google) er konkurrenter, og veier sin egen plattform tyngst.