Vi starter med moduler:
Moduler
Bruken av JavaScript har forandret seg mye. I begynnelsen brukte man det som regel bare til kule effekter, mens i dag er ofte hele websiden bygget i det.
JavaScript har ikke hatt noe system for moduler tidligere. Før i tiden måtte man legge inn script-tagger etter hverandre i HTML-filen, og sørge for at de lå i riktig rekkefølge. I dag har man for det meste gått over til å bruke modulsystemer. De mest brukte er AMD og CommonJS. AMD, som er asynkront, har lenge vært mest populært på frontend, spesielt RequireJS har de siste årene vært veldig populært. På backend, NodeJS, har CommonJS vært dominerende. CommonJS har i det siste kommet sterkt på frontend gjennom Browserify.
Med ES6 kommer det et innebygget modulsystem. Det ligner mer på syntaksen til CommonJS enn AMD, men det er likevel noen forskjeller. Nedenfor er et enkelt eksempel på hvordan det brukes.
Først må man definere en modul, i dette tilfellet en person:
// person.js export default function Person(navn, alder) { this.navn = navn; this.alder = alder; };
Så kan man bruke modulen i en annen fil:
// brukPerson.js import Person from 'person'; var meg = new Person("Anders Emil", 27);
Det er lett forståelig, og jeg håper vi kan bruke det snart, så det vil være en felles standard for å inkludere moduler, både frontend og backend.
Klasser
Du kan gjøre nesten hva du vil med JavaScript, så det er lett å si at det støtter klasser fra før. Allikevel har det ikke vært én bestemt måte å lage klasser på, som man kan se i blant annet denne bloggposten, 3 ways to define a JavaScript class.
Mange JavaScript-biblioteker og språk som CoffeeScript har også laget sin egen syntaks for klasser, så det er klart at dette er noe som er etterspurt av mange.
Klasser introduseres nå i ES6 som en native del av JavaScript, og det ser sånn ut:
class Bil { constructor(merke) { this.merke = merke; } }
Syntaksen er gjenkjennelig for de fleste, og det er også syntaksen for arv:
class Lastebil extends Car { constructor(merke, lastekapasitet) { super(merke); this.lastekapasitet = lastekapasitet; } fyllOpp(){ this.lastekapasitet = 0; } }
Introduksjonen av klasser var kontroversielt, og det var mange som skrek ut at JavaScript ikke måtte bli helt likt Java. Her forklarer Alex Russell hvorfor det ikke er det samme som å gjøre JavaScript om til Java.
Alt i alt tror jeg det å ha klasser i JavaScript kommer til å gjøre hverdagen enklere, så man ikke trenger å hacke det til hver gang man ønsker egenskaper som likner på klasser.
Map og Set
En annen ting som har vært mulig å få til med lur bruk av JavaScript-objekter er Map og Set. Selv om det har vært mulig, så betyr ikke det at det ikke har vært problemer, spesielt da med iterering.
Map
Map brukes enkelt og greit på denne måten:
var hus = [ {color: "red", address: "Her og der-veien 5"}, {color: "blue", address: "Gateveien 1337"} ]; var houseNotes = new Map(); houseNotes.set(hus[0], "Lever avis til dette huset"); var notaterForHus = houseNotes.get(hus[0]);
Set
Mens set brukes sånn her:
var fargerPaaHusINabolaget = ['red', 'blue', 'blue', 'green', 'orange']; var unikeFarger = new Set(); fargerPaaHusINabolaget.forEach(function (farge) { unikeFarger.add(farge); }); console.log(unikeFarger.size);
UnikeFarger.size vil da være 4.
Map og set er funksjonalitet jeg ofte skulle ønske at jeg hadde hatt, og har måtte lure meg til en løsning på. Endelig kommer det.
Andre viktige nyheter
Dette var en kort liste med de viktigste nyhetene. Andre ting som bør nevnes er:
-
- Block scoping, let og const er alternativer til var for holde variablene i blokker.
- Generatorer, som kan gjøre mange ting, men det mest spennende er at det lar deg klare deg uten callback hell
- Destructuring, som lar deg sette verdier på flere variabler samtidig. Og mye mer
Til slutt
Det er mange flere nyheter i ES6, og jeg har kanskje ikke nevnt det du synes er viktigst. Det jeg vet er at jeg ser frem til det blir tilgjengelig i alle nettlesere.
I mellomtiden kan man prøve mange av de nye funksjonene i noen nettlesere og i Node.js. Use Ecmascript 6 Today gir en innføring i hvordan du kan prøve mange av dem.