I en verden av store konsulenthus er det kanskje ikke teknologien i seg selv som gjør at de skiller seg fra hverandre. Dog handler det mer om kjernekompetansen og menneskene innad i virksomheten.
Marte Garaas Stevning jobber som Lead Consultant og møter oss i dag fra Helsedirektoratets kontorer, hvor hun nå er plassert sammen med resten av sitt utviklerteam. Hun tar oss med på innsiden for å få et innblikk i hva det vil si å være konsulent i Visma Consulting.
Et godt samarbeid er nøkkelen til et vellykket sluttprodukt
Det å forme en løsning fra problemstilling til en ferdig utviklet software, tilpasse seg på veien og klare å se hele bildet er noen av egenskapene Marte har lært seg på sin reise. At ting forandrer seg underveis er en naturlig del av prosjektgangen. Klarer man å se hver kunde og hvert prosjekt i en større sammenheng er man allerede langt på vei.
– Det er sjeldent du setter deg ned med en kunde og skisserer opp den perfekte løsningen med en gang. Men, det viktigste jeg har lært i Visma Consulting er å stille spørsmål. Stiller du spørsmål om “hva, hvordan og hvorfor” kommer man gjerne fortere til roten av problemstillingen, og derav hvilke løsninger som passer best, forteller Marte.
Hun har selv jobbet i en rekke ulike prosjekter, blant annet for Statens legemiddelverk, Bufetat, Renovasjonsetaten i Oslo, og for tiden jobber hun hos Helsedirektoratet. Her har det blitt utviklet en helseaktørportal og blåreseptløsning som nå er inne i en vedlikeholds- og driftsperiode.
Med en pandemi som har herjet over landet i nesten to år, har samtlige bedrifter måttet omstille seg i større eller mindre grad. Digitalisering av offentlige virksomheter eller GovTech er Visma Consultings kjernekompetanse, og en stor del av hverdagen for mange konsulenter. Det offentlige har måttet tilpasse systemer i forhold til nye krav fra myndighetene om hjemmekontor, nye permitteringsregler, nye sykelønnsordninger og nye velferds- og helseordninger. Alt dette setter krav til endring og oppdateringer, samt nyutvikling av IT-systemer.
Kunne du tenke deg å jobbe med samfunnskritiske IT-prosjekter? Bli en del av Visma Consulting!
Vær med å utforme din jobbhverdag
Hvert prosjekt gir nye utfordringer. Ja, nesten som å bytte jobb.
– Som konsulent får jeg mulighet til å bruke teknologi til å utvikle nye løsninger som skal gjøre hverdagen til sluttbruker litt enklere. Og, for meg har jeg ikke følt et behov for å skifte jobb for å kunne videreutvikle meg selv. Ønsker jeg nye utfordringer, kan jeg settes på et annet prosjekt. Da er det nesten som å bytte jobb, med nye kollegaer og et nytt domene å forholde seg til, sier Marte.
Betyr det at du har mulighet til å velge selv hvilken retning du ønsker å gå?
– Det er vel heller det at boksen ikke trenger å være firkantet. Selv om du blir ansatt i en rolle, er det rom for å skape din egen hverdag. Jeg har alltid blitt sett og hørt dersom jeg har ønsket å bytte fokus. Er det en type teknologi du syns er spennende? Eller noe du ønsker å utvikle deg i? Da er det rom for å ta initiativ til å jobbe med de tingene du selv syns er gøy.
For det er først når man jobber med noe man syns er gøy at man også yter godt og trives på jobb.
Er personlig og faglig utvikling viktig for deg?
I Visma Consulting er det like viktig med personlig utvikling som faglig utvikling. Det er blant annet stort fokus på ny teknologi, og hvilke muligheter det kan gi. Med ny teknologi betyr det først og fremst at man skal kunne anbefale den beste løsningen til kunden.
– Vi er en gjeng hvor alle er interessert i teknologi, det er kjernen i Visma Consulting. Og vi skal følge med på hva som skjer i IT-verden av nye løsninger. Men vi skal alltid bruke ny teknologi fordi det er bedre, ikke kun fordi det er nytt, og da må det gjøres en vurdering sammen med kunden. Vil det hjelpe kunden? Kan kunden håndtere denne teknologien? Eller er det ny teknologi som hjelper oss i utviklingsfasen, sier hun og legger til:
– For eksempel kan man nå ved å benytte seg av .NET 6 og den nyeste versjonen av Visual Studio få muligheten til å jobbe mer effektivt ved hjelp av hot reloading av backend-kode. Jeg har ikke selv hatt muligheten å bruke dette i praksis i jobben ennå, men ser veldig frem til å slippe en full rekompilering av koden ved hver minste lille endring i koden min!
Med bransjens største fagmiljø innen IT holder Visma tritt med den teknologiske utviklingen
– Vi har jevnlig fagmøter hvor vi tar et dypdykk ned i noe vi ønsker å lære mer om. Mens to ganger i året holdes det en større fagsamling på selskapsnivå. Det er også grupper til de ulike fagområdene som du kan sparre med, og dersom det er noen sertifiseringer du trenger for å utvikle deg videre kan dette legges opp sammen med din nærmeste leder.
Du møter folk som ønsker å bidra i samfunnskritiske prosjekter og vil være med på den digitale veien videre.
– Det er ikke nødvendigvis slik at alle leser seg opp og ned daglig innen de nyeste tech-nyhetene. Men det handler om at samtlige ønsker å skape de beste løsningene med hjelp av teknologi.
I Visma Consulting jobber det rundt 200 utviklere som er spesialister innen blant annet skytjenester, arkitektur, sikkerhet, .NET og Java. Nå ser vi etter flere utviklere til vårt team som ønsker å ta fatt på noen av de største og mest komplekse IT-prosjektene i Norge.
– Det er en engasjert gjeng man kommer til, men jeg tror at det er samholdet og de felles interessene som gjør arbeidsmiljøet så godt. Du har også ledere som ønsker å se deg lykkes, faggrupper der du kan være så aktiv som du selv ønsker, og det er flere sosiale hendelser både i og etter arbeidstid.
Og med teknologi i sentrum er det også teknologen som får en større rolle.
– Vi setter utrolig stor pris på kompetanse. Hvis du har kunnskap om noe så ønsker vi å bruke det for hva det er verdt. Det har ikke noe å si om du har vært her i én måned eller ti år, sier hun.
Ønsker du å bidra offentlige og private virksomheter med den digitale transformasjonen? Jobbe med ny anvendt teknologi, finne de beste løsningene for kunden, samt delta i komplekse og samfunnsnyttige prosjekter som del av et sterkt teknologimiljø?