– Den beste måten å sikre bedriften og deg som leder fremtiden på, er å ansette unge folk som er flinkere enn deg selv. De er med på å dra firmaet fremover, sier CEO i Visma Øystein Moan.
Moan har vært administrerende direktør i Visma siden 1997. Siden den gang har selskapet vokst fra 300 til 5500 ansatte. Som leder av Nordens største software-selskap, har han lært seg at kun det beste er godt nok.
– Man kan få til hva som helst hvis man har de rette menneskene og den rette organisasjonen, sier Moan.
Karriere og utvikling
Hvert år kjøper Visma mellom 20-25 selskaper, og får på den måten mange erfarne arbeidere med på laget. Samtidig har Visma stort fokus på å rekruttere morgendagens talenter.
– Det er nyutdannede som har den mest oppdaterte utdannelsen. Vi ønsker å tiltrekke oss de beste og gi dem mulighet for hurtig faglig utvikling og rask karriereutvikling, sier Moan.
IT-bransjen er en bransje som er, og har vært, i rask forandring siden den startet på 50-tallet, og den endrer seg stadig raskere. Salg, markedsføring og produktutvikling handler mer og mer om software, ifølge Moan. Et økende behov for teknologer hører med til en slik forandring.
– En del av de disiplinene vi nå trenger, som machine learning og cloud computing, var ikke noe man lærte nevneverdig om for ti år siden. Mange av algoritmene ble funnet opp for mellom fem og åtte år siden, så det de gjør på datalinjen på NTNU (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, red.anm) nå, gjorde de ikke for ti år siden, forteller Moan.
Visma henter mye av kompetansen sin fra NTNU og Universitet i Oslo, samt fra Sverige, Finland og København. I tillegg rekrutteres det fra universitetene i land der Visma er til stede, som Romania, Litauen og Latvia.
Skreddersyr stillinger
For Moan er rekruttering det viktigste konsernet gjør for å sikre fremtidig innovasjon.
– Vi lager software som skal være i bruk i 10, 20 og 30 år, så vi må lage solide ting. Vi går etter de som har tatt de harde datafagene, som har tatt seg bryet med å lære de vanskelige tingene, og som har brukbare resultater i disse fagene, sier han.
Hvert år rekrutterer Visma studenter til sine summer internships. I fjor var det nærmere 800 som søkte, og det kunne velges fra øverste hylle.
HR direktør i Visma Merete Hverven Bull forteller at måten å rekruttere ut i markedet på har endret seg de siste årene.
Erfarne søkere har blitt mer bevisste på å gå til selskaper de selv finner attraktive. Derfor ser Visma viktigheten av å forme stillinger etter søkerne, slik at både Visma og den potensielle arbeidstakeren får mest mulig ut av arbeidsforholdet.
– Vi er mye flinkere til å skreddersy stillinger når vi først treffer et talent. Hvis vi treffer noen som er helt rå prøver vi å skreddersy en stilling som passer kandidaten, istedenfor at kandidaten skal passe den boksen vi har behov for å fylle, sier hun.
Lager sin egen karriere
I arbeidslivet er det lett for at nyutdannede blir sittende med administrative jobber, eller jobber hvor de ikke får brukt bakgrunnen sin. I Visma er ingen oppgaver for små eller store. Selskapet vil ha de som er sultne, som rekker opp hånden, tør å skape sitt eget mandat og har ambisjoner. Har du først fått en fot innenfor er det et hav av karrieremuligheter og karriereutvikling.
– De som kommer til oss får utrolig utfordrende oppgaver. Du kan gjøre det kjempestort, og du kan gjøre det lite. Vi er opptatt av de som lager sin egen karriere. Er du flink så er det ingen ende på hva du blir kastet ut i, forteller Bull.
Med gode evner, høy IQ og EQ, i kombinasjon med en IT-kompetanse, er du en interessant kandidat for Visma. Hvor lenge du har jobbet har ingenting å si.
– Vi har en mini-CFO, Stian Grindheim, som har jobbet hos oss knappe 2 år, og som nå jobber på siden av Øystein Moan og CFO i Visma Tore Bjerkan. Det er ikke mange selskaper som tilbyr en sånn stilling etter ett år, men hos oss har det alt å si hvor flink du er, sier Bull.
Kampen om de gode
Moan og Bull spår at i løpet av de neste fem årene vil mer penger brukes på software og halvparten av de ansatte vil være programmerere. Behovet for utviklere vil øke og kampen om de gode hodene blir tøffere.
– Vi har egentlig ikke mange konkurrenter, men i fremtiden kommer vi til å konkurrere med alle, sier Bull.
Sikre deg morgendagens talenter effektivt
Prosessen med å få de beste hodene om bord kan være tidkrevende og kostbart for ledere. Blant hundrevis av kandidater vil man sikre seg at nettopp de rette står igjen til slutt, og en godt utarbeidet rekrutteringsstrategi er derfor viktig.
Med det riktige rekrutteringsverktøyet kan prosessen forenkles og du kan sikre deg morgendagens talenter på en effektiv måte.