Oppdatering: Vi har lagt på en oppdatering der det gjelder i lista nedenfor, men her kan du lese fullstendige verksjonsmerknader.
PWA er et samlebegrep for løsninger basert på HTML, CSS og JavaScript for å implementere dynamiske nettsider, der nettsiden oppleves i større grad likt som en app på mobilen. På mange måter blir det en hybrid mellom tradisjonelle nettsider og moderne apper.
Dette gir funksjonalitet som skaper nye måter for å interagere med kunder, slik som offline surfing, mulighet for å legge nettbutikken på startskjermen til mobilen, og pushvarsler med lagervarsling i sanntid, tilbud tilpasset kunden og “hallais, hallais, pakken er på vei”.
Særlig Magento ga mye oppmerksomhet i 2020 til PWA, og da sitt eget rammeverk PWA Studio. Dét legger opp til et spennende 2021. Vi har selv sett klare mangler i PWA Studio opp mot tradisjonell implementering, men nå tettes gapet.
Her tar vi en titt på roadmap-et til PWA Studio, og ser hva vi og den norske forbrukeren har å glede seg til.
Dette kommer det neste halvåret
Fra Github trekker vi følgende høydepunkter fra lista som er publisert på PWA Studios Github-prosjekt:
Search Engine Optimization (SEO)
JavaScript-avhengige løsninger, som PWA, byr alltid på utfordringer for SEO. Det finnes allerede noen løsninger for bedre Server Side Rendering, som løser dette, fra tredjepartsløsninger, men ingen har virkelig knekt koden helt ennå. Det kommer nå bedre out-of-box funksjonalitet for nettopp dette til PWA Studio.
Google blir også bedre på å indeksere PWA-sider, og vil fortsette å prioritere de som er raske og brukervennlige. Dette går hånd i hånd med PWA-ers hastighet og muligheter for bedre, mer moderne brukeropplevelse.
Multi-store
Magento har alltid hatt et fortrinn med sine multistore-funksjonalitet, muligheten til å opprette nye butikker, åpne for nye land eller oversette butikken til flere språk – på samme installasjon. Dette betyr at man kan bruke samme produktkatalog, integrasjoner og funksjonalitet. Det siktes inn på at PWA Studio får et mer native, enklere oppsett for nettopp dette.
1Oppdatering: Med 9.0.0 har Venias komponenter og mer blitt bygd om for å håndtere oversettelser bedre, som sammen med en rekke andre endringer gjør PWA Studio klar for flerspråklighet. Nå er det enda enklere å release a new site in English.
2Oppdatering: 10.0.0 introduserte egne komponenter for såkalt «Store Switcher» som lar kunder enkelt bytte mellom de ulike butikkene og/eller språkene som er tilgjengelig for dem.
Støtte for alle produkttyper
Til nå har kun enkle og konfigurerbare produkter vært støttet i PWA Studio. Magento har i tillegg ellers støtte til grupperte, sammensatte (bundles), virtuelle og nedlastbare varer. Dette åpner katalogen din for nye måter å kombinere varer og tilbud på, samtidig som du kan selge medlemskap, kaffeabonnement og ebøker, uten omveier rundt PWA-en.
3Oppdatering: Første bit for støtte til virtuelle produkter er lansert.
Mega-meny
For mange med større kataloger, med et massivt sidetre, har en såkalt megameny effektivt gitt kunder god oversikt, med rask navigasjon til kategorier. Sammen med filtrering, får både de målrettede kundene, såvel som de som bare vindusshopper, raskt det segmentet i katalogen din som har størst sjanse for å konvertere dem.
De siste årene har Open Source og Commerce-løsninger hos oss i stor grad brukt vår egen Meganav-modul, med enda enklere UI for å sette opp menystrukturen.
2Oppdatering: Komponent for megamenyen (MegaMenu) er nå på plass!
Min side
Fase 1 av Min side for PWA Studio ble fullført i fjor. Med tilskuddet av ønskelister, gavekort, tilgodelapper (store credit) og bedre returhåndtering, tas enda et stort steg mot hva man forventer fra en nettbutikk med fokus på sluttkunden.
1Oppdatering: Første fase av “Min side” er nå på kommet med versjon 9.0.0, som inkluderer ønskeliste, lagring av betalingsmetoder, adressebok og ordrehistorikk, enkelt tilgjengelig for sluttkunden inne i nettbutikken.
3Oppdatering: Med versjon 11.0.0 er ønskelister slik vi kjenner det fra Adobe Commerce, med flere måter å legge til produkter, støtte for flere lister og muligheten til endre navn og endre synlighet for hver enkelte liste.
Pushvarsler
Kanskje en av de mest spennende funksjonene er å la nettsiden kommunisere med brukeren i sanntid når det skjer ting på siden, med pushvarsler så kan du informere brukeren din om at hendelser for din bruker skjer, informer brukeren om salg, varer tilbake på lager og ordren er sendt.
Senere
Samtidig som det i neste halvår lanseres en rekke funksjoner oftest assosiert med B2C-butikker, planlegges PWA Studios standardbutikk for B2B for fullt. Magento Commerce har en rekke funksjoner spesifikt for B2B-segmentet som PWA Studio ikke har støtte for i dag. I siste halvdel av 2021 kommer vi til å se flere lanseringer av disse funksjonalitetene.
4Oppdatering: «Legg til»-knapp på kategorisider, riktignok også nyttig for enkelte B2C-butikker, men mest essensiell for B2B er tilgjengelig.
Vi kommer også til å se innebygd støtte for hent i butikk og produktanmeldelser. Frem til da har vi heldigvis gode alternativer hos oss eller hos tredjepartnersleverandører som fullverdig løser behovet for sluttkunden.
Andre oppdatering
Dette er oppdateringer som har kommet etter vi først lanserte saken i januar, som ikke allerede var eksplisitt nevnt.
Filtrering
3Filtrering på skjermer bredere enn 1024px har blitt betydelig optimalisert. I tillegg har en del utvidet funksjonalitet funnet veien til PWA nå. Også universell utforming, der brukeren tar i bruk tastatur og tab-knappen, er forbedret.
Hastighet og ytelse
4Poengsummen for Best Practices, Accessibility og SEO får nå full pott hos Google Lighthouse. I kategorien Performance har det også kommet betydelige forbedringer.
4Spøkelseselementer, som ligner gråe skygger av faktiske elementer, er lansert med navnet Shimmer. Disse tar plassen andre komponenter trenger, mens de lastes inn. På denne måten unngår man følelsen av at «alt hopper», som hos Google kalles layout shift.
Tailwind CSS
4Versjon 12.0.0 forbereder til senere versjoners muligheter for egendefinerte temaer, ved å introdusere rammeverket Tailwind CSS.
Visma Digital Commerce og PWA
I fjor begynte våre første kundeprosjekter bygget på PWA Studio. Dette er kunder som i størst grad bruker enkeltvarer og konfigurerbare produkter, uten store behov til Min side, alle produkttypene og flere språk (multisite). Nå som disse funksjonene kommer, er de parat til å se dem opp mot egen strategi, og se på hvordan de kan utnytte seg av dem. Kanskje lanserer de egen butikk for sitt egenproduserte merke?
Er PWA viktig for min nettbutikk?
Som alt annet avhenger det av målgruppen din. Ligger fokuset på en gruppe som ofte er på farta (les: mobil), er PWA en god match med sin hastighet og offline støtte når bussen kjører inn i en tunnel.
Og vurderer du “å mekke en app” som et tilskudd til nettbutikken, vurdér PWA først. Da kan løsningen bygges integrert med eksisterende systemer, og uten å måtte være avhengig av distribusjon gjennom App Store og Google Play, kan man likevel legge til logoen deres som ikon på mobil – som om det var en ekte app.
Har du en fullverdig løsning på Magento 2 i dag, skal du ikke se bort ifra verdien av å bygge en PWA-testpilot, som fokuserer på en avgrenset del av katalogen din eller en bestemt, ønsket funksjonalitet. Da kan man raskere se hvilken verdi dine kunder får ut av å bygge en butikk med en PWA-tilnærming.
1Versjon 9.0.0 og 9.0.1 av PWA Studio og Venia
2Versjon 10.0.0 av PWA Studio og Venia
3Versjon 11.0.0 av PWA Studio og Venia
4Versjon 12.0.0 av PWA Studio og Venia