Web Summit har etablert seg som verdens største tech konferanse med over 70.000 deltakere, fra over 160 land i hele verden. Konferansen samler blant annet 1200 foredragsholdere, 2500 journalister, 11.000 CEOs og over 1200 investorer. De er også ganske stolte av å ha en deltagende kvinneandel på 46,3%.
Ettersom dette var første gang jeg deltok på konferansen ønsket jeg selvfølgelig å finne ut hvorfor denne konferansen har fortjent plassen som verdens største tech konferanse. Jeg hadde på forhånd, gjort meg opp en liste over en mengde foredrag jeg ønsket å få med meg. Det er relativt mange parallelle sesjoner, og gitt alle menneskene, er det ganske lang avstand mellom de ulike scenene der foredragene ble holdt. Jeg måtte derfor etterhvert innfinne meg i et roligere tempo, og planlegge de neste dagene med langt færre sesjoner enn først tenkt.
Selve planleggingen har Web Summit gjort forholdsvis greit. Man kan i agendaen på websiden filtrere aktuelle foredrag enten gjennom kjente foreleserne, eller gjennom aktuelle temaer. Jeg valgte ut foredrag med både interesse direkte knyttet til min stilling i Visma, samt sesjoner som generelt vekket nysgjerrigheten min. Skulle jeg tatt for meg alle foredragene, vill dette blitt et langt innlegg. Derfor har jeg kun tatt for meg høydepunktene i denne oppsummeringen:
The future of human existence
Marcus Weldon, Corporate CTO i Nokia delte sine tanker rundt “The future of human existence”. Han pekte på dagens internett, som på mange måter er formet til å håndtere mer konsum. I tillegg har vi en utfordring i dagens internett, fordi vi ser et stadig økende antall “fake news”. Weldon spår at internett vil utvikle seg svært rask fremover med hjelp fra AI. Vi vil kunne utvikle oss raskere, med tillitsverdig kunnskap rett for hånden vår til enhver tid. Dette vil blant annet gi oss bedre beslutningsgrunnlag. Kunnskapen ligger i skyen, AI gjør mening ut av det og leverer det til deg.
Vi vil være intuitivt tilkoblet kunnskap. Det vil bli lave barrierer til marked, talent og informasjon. Kunnskapen vil doble seg hver 12. time. Marcus eksemplifiserer at det i dag allerede finnes løsninger disse mulighetene er tilrettelagt for og viser til Alex Thomson som nå seiler verden rundt alene. Thomson forbereder seg til en jorden rundt regatta ved navn Vendée Globe i 2020-21, i sin IMOCA 60 fot seilbåt kalt HUGO BOSS. Båten er bygget for å vinne, og det er lagt inn enormt med ressurser for å oppnå nettopp dette målet.
Marcus trekker frem at et viktig aspekt for å vinne er teknologien som er lagt til grunn. Den representerer mye av morgendagens teknologi. Båten skal gjennom teknologien kunne gi Thomson informasjon om blant annet vær, vind og bølger for å hjelpe Thomson ta de rette beslutningene, som igjen forhåpentligvis gir han muligheten til å vinne hele regattaen.
Rebuilding trust in tech
Brad Smith, President, Microsoft, deltok i en dialog med Ro Khanna fra House of Representatives og Karen Tso fra CNBC der tema var “Rebuilding trust in tech”. Det ble diskutert det skeptiske forholdet Generation Millennials har til teknologi i motsetning til Generation X som virkelig omfavner teknologien.
Kan den manglende tilliten til teknologien stoppe utviklingen? Diskusjonen var flere ganger innom større utfordringer MS har hatt i rettsrunder med blant annet bundling av deres Internet Explorer i Microsoft Windows. Temaer som kommer til bli aktuelle er for eksempel data som alle biler på veiene samler inn. Med selvkjørende biler, hvem skal eie dataene bilene samler inn? Kan vi kreve at disse dataene forblir åpne? Diskusjonen konkluderte langt på vei at politikerne må bidra, teknologi selskapene må fortsette takten med å videreutvikle seg selv, og regjeringene må få opp farten.
AI and decision intelligence
Cassie Kozyrkov, Chief Decision Scientist fra Google hadde en sesjon der hun tok for seg utfordringene og mulighetene knyttet til “AI and decision intelligence”. Sesjonen ga en følelse av “voksenopplæring der hun åpnet med å fortelle at AI er et verktøy, i kontrast til mange meninger der det oppfattes at det er utviklet for å erstatte mennesker. AI er et verktøy for å skrive software.
Les mer: Slik fører kunstig intelligens til bedre personvern i NAV
Gjennom bruk av AI som et verktøy uttrykker vi ønsker, ikke med instruksjoner, men med bruk av eksempler. Algoritmen finner et mønster gjennom eksemplene, og lager automatisk en oppskrift. Hun beskriver det som en revolusjon innen programvareutvikling, det er et svært kraftig verktøy som vil spare enormt mye tid. Samtidig minner hun oss om at vi må lære opp AI ansvarsfullt, og definerte 4 prinsipper for en trygg og effektiv AI:
- “Wise objective to optimize” → Velg de riktige objektene
- “Relevant textbooks” → Velg de riktige datasettene
- “Well crafted exams” → Gjennomfør svært gode tester
- “Prudent safety nets” → Lag trygge, og gode sikkerhetsnett
Carrie la vekt på at disse fire prinsippene gjelder for mennesker: menneskene setter mål, menneskene lager datasett, tester er utført av mennesker og sikkerhetsnett er bygget av mennesker. Med dette påpeker hun nok en gang at det er vårt ansvar å ivareta AI på en kontrollert måte.
Les mer: Slik at Visma Consulting hjelpe deg med maskinlæring
Your home in 2025
David Eun, President, Samsung NEXT holder innlegget “Your home in 2025” for å avsløre hvilke tanker et av verdens største teknologiselskap har om fremtiden. Han åpner med å fortelle at det er ganske utrolig å være tilstede på et seminar med over 70.000 deltagere der alle enten er fascinerte, eller til og med besatt av teknologi.
“Vi som mennesker trenger et sted å sove, spise, trekke oss tilbake fra verden og lade batteriene våre”, sier han. Sesjonen skal handle om hvilke muligheter Samsung ser for seg i denne sfæren.
Eun beskriver hva han kaller tre faser av teknologisk utvikling i hjemmene våre. Fase 1 startet i 1927 med sort/hvitt TV. Andre teknologier som var viktige i fase 1 inkluderte støvsugeren, i tillegg til kjøleskap og fryseboks. Han trekker også muntert frem mikrobølgeovnen som faktisk ble solgt første gang allerede i 1946.
Fase 2 startet for ikke lenge siden der alle enhetene vi har rundt oss kobles til internett. Wifi gir oss muligheten til å få alt på nett, og med 5g vil antall tilkoblede enheter i hjemmet vårt fortsette å øke. Han fortsetter og sier at talestyring er spådd å tredoble seg over de neste årene med et forventet antall enheter på hele 8 billioner innen 2023. Gjennom alle de tilkoblede enheter vi nå har i hjemmet vårt, har vi det teknologiske fundamentet for fase 3. Men hva vil den fasen innebære?
Eun argumenterer for at mennesker i dag er mer opptatt av opplevelser. De spiser oftere ute, de reiser, de drar på konserter etc. Vi ønsker opplevelser vi kan huske, som vi kan se tilbake på, og som vi også kan dele med andre. Han spår at vi vil ønske at opplevelsene også kan gjøres fra hjemmet ditt. Opplevelser som inkluderer alt fra helse og trening, til restaurantopplevelser, matlaging og interaksjon med familie, venner og kollegaer som om alle var i samme rommet. Han støtter opp ideene sine med noen rett og slett svært imponerende lysbilder som ruller i bakgrunnen mens han snakker og viser eksempler på hva fase 3 vil gi oss i tiden fremover.
Oppsummert
Oppsummert, så er jeg ganske imponert over hva Web Summit samler av ekspertise fra både små banebrytende startups, til de største teknologi selskapene. De viser frem mange konkrete eksempler, og viser også gode konkrete eksempler på hvordan utnytte det siste av anvendt ny teknologi. Med refleksjoner fra både politikere, ledere og teknologiske fyrtårn er jeg svært imponert over hva jeg fikk oppleve disse dagene.
Det er intet annet enn imponerende å se alle menneskenes enorme interesse for mulighetene som finnes foran oss. Grønn teknologi er et av temaene som ble mye omtalt i konferansen, men som jeg ikke har omtalt nå. Det er derimot svært oppløftende å se hvor stor tro alle foreleserne har på fremtiden og mulighetene vi kan skape sammen. Vårt eget mantra #bettertogether blir bare enda mer relevant.