Ulike utgangspunkt
I Visma Advantage er det stort spenn i ferdigheter blant de påmeldte. Enkelte har ikke gått på ski siden barndommen, mens andre har holdt skiferdighetene jevnlig vedlike gjennom årenes løp. Likevel har hele 10 av 18 ansatte valgt å melde seg på Birkebeinerrennet på 54 km. Ytterligere fem har meldt seg på Turbirken og Skøytebirken på 28 km, som går dagen i forveien.
Kim André Aasestrand, Senior Account Manager i Visma Advantage, er en av de som har minst erfaring med langrennsski. Han har meldt seg på Birkebeinerrennet 54 km. Før julen 2019 hadde han gått på ski to ganger og måtte virkelig begynne opptreningen.
– Jeg kjøpte meg nytt skiutstyr før jul og i juleferien la jeg ut på en 8 km lang runde i full Visma Ski Classics-sett. Da jeg var halvveis brakk jeg staven. Det var vel dømt til å skje, siden jeg gikk på tryne tre-fire ganger den dagen.
Sigurd Skjevestad, Partner Account Manager i Visma Advantage, har gått Birkebeinerrennet én gang tidligere og føler seg mer forberedt enn Kim.
– Jeg har gått en del på langrenn og jeg har gått rennet én gang tidligere, så jeg vet at det kreves en del forberedelser.
Som en del av forberedelsene, og spesielt med tanke på varierende skiferdigheter, meldte vi oss på skikurs med Petter Skinstad.
Mye å lære på skikurs
Med brask og bram møtte vi opp på Holmenkollen skistadion en mandag ettermiddag, hvor vi ble møtt av Petter og Mårten Skinstad. Som i alle andre idretter gjør øvelse deg til en mester, så på dette kurset ble det fokus på teknikk. Selv om enkelte på forhånd hadde i overkant god selvtillit på egne skiferdigheter, hadde selv de mest erfarne skigåerne noe å lære på kurset.
De tre viktigste tipsene vi tar med oss:
- Staking – Når du staker bør du ha 90 grader i albuen og sette staven bestemt i bakken, som om du skal slå ned en spiker. Husk at du skal frempå med kroppstyngden uten å sette deg for mye ned.
- Diagonalgang – Motsatt arm og ben skal bevege seg samtidig. Dette er kanskje en selvfølge for mange, men nybegynnere kan la seg lure av reklameplakater som viser samme ben og arm frem samtidig.
- Sist, men ikke minst – Hold hodet hevet! Ved å feste blikket foran deg i løypa, i stedet for ned i skiene, vil du kunne merke bedre balanse og fremdrift fordi du ikke faller sammen når vekten plasseres mer over hofta.
Veien videre
Alle i Visma Advantage var enige om at kurset ville være nyttig både før og under rennet. Kim og Sigurd er av samme oppfatning om at Birkebeinerrennet vil være en tøff prøvelse. Tiden frem mot rennet vil de fokusere på treningen som må til for å gjennomføre rennet på ønsket tid.
– Målet er å få trent 2-3 dager i uka, i tillegg til en lengre skitur i helgene. Før Birkebeinerrennet skal jeg få gått Mylla i Nordmarka til Sognsvann hvis forholdene tillater det. Det er mellom 4 og 5 mil, sier Sigurd.
Kim er litt pessimistisk med tanke på dårlig skiføre i Oslo-området:
– Jeg har vært to turer på Frognerseteren, men det var utrolig dårlig føre. Lite snø gjør det vanskelig å få trent på langrenn. For å opprettholde formen trener jeg styrke i tillegg til intervaller og noen lengre løpeturer.
Sigurd har noen tips av erfaring til Kim og alle andre som skal gå rennet for første gang:
– Vær klar over at starten blir knallhard, spis og drikk allerede fra første drikkestasjon. Man skjønner ikke hvor mye det har å si før det virkelig svartner!
Camp Visma – Birken Afterski
I år, som i fjor, stiller Visma med afterski i Visma Ski Classics-traileren i målområdet. Deltakerne kan derfor se frem til å komme i mål etter 54 km. hvor det står kollegaer og venter med mat, drikke og god stemning.
Les mer om de ansattes historier om veien frem mot Birken:
Visma x Birkebeinerrennet: Heidi stiller til start for åttende gang
Visma x Birkebeinerrennet: På tide å ta skiene ned fra hylla