Gå til hovedsiden

Slik gir du kaffen på kontoret det lille ekstra

Opprinnelig lagd for kolleger, deler jeg her noen små grep for å optimalisere bryggingen – og samtidig få arbeidsdagen til å gli litt bedre.

Ferdig, brygget kaffe som drypper ned i kolben.

Når jeg lager kaffe til flere, her på kontoret til Visma Digital Commerce, bruker jeg trakteren vi har på kontoret, og når jeg lager til bare meg, har jeg en Aeropress stående. Tipsene er fokusert på førstnevnte, men kan fort passe uansett hvordan du brygger.

Noen ganger gjør jeg alt på lista, andre ganger er det litt mer slump og gefühl i sving, men forhåpentligvis er det noe for enhver som vil ta innersvingen på kollegene sine, i konkurransen om å trakte best kaffe.

Før brygging

Ta pause – lag kaffe

Først og fremst, bruk tiden du lager kaffen til å ta et steg vekk fra oppgavene du jobber med. Ikke bare tilbakestiller du hodet før du går fatt på neste oppgave, men folk jobber bedre med pauser og sliter seg mindre ut. Det å lage kaffe i ny og ne har hjulpet en som meg å bli bedre på å ta pauser.

Kjøp gode, ferske råvarer

Ta deg tid til å finne litt bedre kvalitet. Kaffeforretninger kan du stole ganske blindt på, og de hjelper med å finne ut hva slags kaffe man bør prøve. Det er også flere som har abonnementsløsninger. På hjemmekontoret prøvde jeg dette selv, med en ny smak annenhver uke.

Kjøp passelig, ikke for mye, på én gang. Fersk kaffe smaker alltid bedre enn kaffe som har stått i skapet et halvår.

Kjør blindtest på kontoret

Usikker på hvilken kaffe som er best? Kjøp litt forskjellig og kjør en blindtest. Dette funker på vanlig ferdigkvernet kaffe fra matbutikken og for å finne ut hvilken retning folk vil ha, slik som fyldig og rundt eller friskt og fruktig. Du kan fortsatt variere mye innen sjangeren. Samtidig kan du tenke at 80 % av kaffen er fra den som folk foretrekker, og de siste 20 % er kaffe som er litt utenfor, som utfordrer ganen og lar oss utforske nye smaker.

Kvern bønnene selv

Kaffe er ferskvare, og ved å vente med kverning til tidspunktet du skal brygge, sparer du på så mye smak som mulig. Ja, kvern kan støye litt, så prøv å finne en som er litt mer stillegående enn andre. Litt støy er jo greit, da det forteller kollegene dine at en ny kanne kaffe er på vei.

Husk å sjekke at kvernen står på riktig innstilling før du trykker “kjør”, hilsen en som har tatt det litt for gitt ett par ganger for mye.

Under brygging

Skyll filteret først

Etter filteret er på plass, men før du putter kaffen i filteret, skyll det med varmt vann. På denne måten blir du kvitt den svake smaken av papir som dukker opp når du trakter med tørt filter. Samtidig varmer det selve holderen til filteret, nærmere optimal temperatur for brygging.

Bruk 60 til 70 gram kaffe per liter

Selv foretrekker jeg litt sterkere kaffe, og vipper nærmere 70 enn 60 gram. De som liker svakere kaffe kan fortsatt kjøre en pseudo-americano ved å helle litt varmt vann i koppen sin. Bruk kaldt, ferskt vann i vannbeholderen.

Få kaffen våt så fort mulig

Rør og vend i kaffen når det første vannet kommer oppi holderen. Da går sur karbondioksid ut, slik at vann kan komme inn i kaffen og faktisk brygge.

Du kan også lukke holderen i bunnen, og skru av trakteren etter det første vannet. Ved å gjøre alt vått og la kaffen trekke i et halvt minutt før du åpner holderen og skrur på igjen, gjør du noe som kalles “blooming”, som er en litt mer skikkelig metode enn å bare røre vannet raskt inn.

Varm opp koppen

Sett vasken til det varmeste eller kok opp litt vann på si’. Ved å varme opp koppen på forhånd, vil ikke varmen til kaffen bli slukt av den kjølige keramikken. Da er det mindre sannsynlig at du tar, ved en feil, en slurk av kald kaffe etter den har bodd på pulten din noen minutter.

Du kan også varme opp kolben og kanna du skal servere i på forhånd, for å unngå å tape temperatur under og etter brygging.

Iskaffe

På sommerdager kan det friste mer med kald enn varm kaffe. Fyll filterholderen kaffe, deretter is, og bruk 6 desiliter vann, i stedet for en hel liter. Fyll også kannen med is før brygging. Servér i glass fylt med is.

Etter brygging

Putt kaffen på en kanne

Hell den over, klar til servering. Dette gjelder særlig de som har trakter med glasskolbe. Ikke bare holder det på varmen, men lar du kolben stå på den lille varmeplata, vil den smake ganske besk etter en stund.

Er trakteren langt unna pulten, kan jeg tilråde å ta kanna på et fat med noen rene kopper, og ta med ut i landskapet.

Som regel er det tomt lenge før, men selv lar jeg kaffe stå maks 2 timer før jeg kaster den.

Keramikk er bedre enn papp

Ikke bare holder en ekte kopp varmen på kaffen bedre – det er også mer miljøvennlig.

Rydd opp etter deg

Sett ting på plass, lukk posen med kaffebønner ordentlig og gå over med klut om du sølte. Skyll kolben og filterholder skikkelig.

Rens maskinen jevnlig

Kjøp en pakke rens på butikken og kjør den gjennom som anvist. Noen steder har også hardt vann, som kan danne en del kalkbelegg i trakteren. Bor du på et slikt sted, trenger du å avkalke trakteren i ny og ne. Bor du et sted med mykt vann, slik som Oslo, trenger du ikke å tenke på dette.

Nyyyt kaffen

Håper denne lista var hjelpsom og gir bryggingen din det lille ekstra.