Vi vet at teknologi vil utvilsomt prege de aller fleste bransjer og yrker fremover. Mange rådes til å velge teknologistudier, men for å jobbe innen teknologi betyr det ikke at man må ha realfagskompetanse eller kunne programmere. Likevel er det fremdeles mange som forbinder en jobb innen teknologi med dette – som kanskje medfører at færre velger en karrierevei innen teknologi.
– Som nyutdannet økonom følte jeg nesten lurt da jeg skjønte at det er en hel techverden der ute som jeg nesten ikke hadde hørt om før. Den følelsen gikk fort over da jeg innså at jeg får jobbe med noe som vokser eksplosivt, skape en bedre hverdag for mennesker og utvikle samfunnet som helhet, forteller Amanda Lindqvist (26).
– Som nyutdannet økonom følte jeg nesten lurt da jeg skjønte at det er en hel techverden der ute som jeg nesten ikke hadde hørt om før.
Amanda har en mastergrad i økonomi og businessadministrasjon fra Hanken Svenska handelshögskolan, og jobber nå i Visma som prosjektleder med fokus på integrasjoner og oppkjøp av nye selskaper.
Vi må kanskje redefinere hva det å jobbe med teknologi vil si. For teknologi er så mye mer enn programmering og koding. Det er også økonomi, markedsføring og salg, UX design og kundeoppfølgning. Det er behov for, og plass til, ulike type mennesker i teknologibransjen – med variasjon i egenskaper, utdannelse, kompetanse og kjønn.
– Å få jobbe med mennesker med ulike bakgrunn er utrolig morsomt, og jeg møter ofte folk på jobben som tenker helt annerledes enn meg selv og dermed utfordrer min måte å tenke på, sier Amanda.
– Jobben vår handler om å forbedre samfunnet
En av Amandas grunnverdier er at hun vil gjøre verden til et bedre sted. Det er ikke alltid så enkelt som økonom å føle at man gjør det i jobben sin.
– Ved å jobbe i teknologibransjen føler jeg at jeg virkelig gjør verden bedre og det er vanskelig å tenke seg noe kulere enn det. Teknologi eliminerer kjedelige manuelle oppgaver og prosesser slik at vi heller kan bruke mer tid på morsomme og kreative oppgaver som skaper større verdi, sier Amanda.
– Teknologi er kult fordi det handler om problemløsning. Det er gøy å se at man kan, med litt kreativitet, skape noe helt nytt!
Det sier Louise Lindberg (25). Hun jobber som Strategic Initiatives Manager i Visma, der hun blant annet jobber med prosjekter innen Robotic Process Automation (RPA), datavisualisering og integrering av oppkjøpte selskaper. Louise er sivilingeniør og har studert industriell økonomi og organisasjon ved Kungliga Tekniska högskolan.
– Jeg synes det er spennende at jobben vår handler om å forbedre samfunnet og gjøre det mer effektivt. Det føles som om du jobber i kjernen av alt fordi alle har behov for teknologi, fortsetter Louise.
Flere jenter må velge teknologi
Til tross for at det fremdeles er en mannsdominerende bransje, ser man et voksende antall kvinner som jobber i teknologibransjen, og de siste årene har kvinnelige grundere og ledere blitt synligere i media. Kvinnelige rollemodeller gjør at unge jenter som vokser opp i dag har noen de kan identifisere seg. Likevel søker ofte ikke jenter teknologistudier eller velger en karriere innen teknologi. Hvorfor er det sånn, og hvilke konsekvenser gir det?
– Vi utvikler og selger produktene våre til hele markedet og dermed bør de personene være representert i selskapet, sier Maria Didner (28).
Vi er alle forbrukere av teknologi. Dersom de som driver den teknologiske utviklingen representerer hele samfunnet, ikke bare deler av den, vil vi naturligvis utvikle bedre tjenester og produkter.
– På et vis kommer vi nærmere kundene og kan bedre forstå deres behov. Om vi i Norden vil fortsette å være markedsledende når det kommer til techinnovative startups må flere kvinner våge å ta sjansen, fortsetter Maria.
Teknologirevolusjonen fortsetter
Maria forklarer at techbransjen forandrer seg hele tiden, som medfører utfordringer og krav om å være innovativ og tilpasningsdyktig. Hun understreker at teknologibransjen er en sektor som kommer til å vokse og bli enda viktigere i fremtiden.
Maria har studert business og ledelse ved Uppsala universitet. I Visma jobber hun som Digital Success Manager, hvor hun undersøker den digitale kundereisen og hvordan vi kan forbedre den gjennom digitale verktøy og få bedre innsikt i kundene. Hun jobber også med hvordan vi kan gjøre kunder mer fornøyde takket være bedre kundeoppfølging, analyse av kundedata og forbedring av tilbudene våre.
– Teknologi har revolusjonert livene våre og kommer til å fortsette å gjøre det fremover. Takket være innovative løsninger blir hverdagen mye smidigere og mer effektive for alle involverte parter. Gjennom teknologi løser vi behov som vi ikke visste fantes og som vi i dag ikke kan leve uten. Dette er også kjernen i det vi leverer til våre kunder og markedet, sier hun.
Velg et studie du interesserer deg for – og ha det gøy!
Selv kunne Amanda ønske at hun hadde hatt mer teknologi i studiene, enten i form av programmering eller noe annet som hadde fremmet teknisk tenkning. Hennes råd til de som skal velge studier denne våren er at man ikke trenger å vite hva man vil bli når man blir “stor” helt enda.
– Tenk på hvilke dører du vil holde åpne i karrieren og studer noe som du vet åpner dørene som er interessante for deg, sier hun.
Maria understreker at valget man tar nå kommer ikke til å være livsavgjørende, selv om det kanskje kjennes sånn når man står i det. Man kan umulig vite om det kommer til å føles riktig før man har prøvd.
– Still deg selv spørsmålet – «vil jeg studere dette faget under en 3-5 års periode?». Om svaret er ja så er valget enkelt. Om svaret er nei så betyr det kanskje at du vurderer et studie som er «trendy», men som ikke kommer til å passe for deg. Studiet du velger trenger heller ikke å avgjøre hva du kommer til å jobbe med. Jeg tror det er veldig mange som sitter i roller som de dels ikke visste eksisterte eller studerte til, sier hun.
– Jeg tror det er veldig mange som sitter i roller som de dels ikke visste eksisterte eller studerte til.
Louise er enig i at valg av studie ikke er helt avgjørende for hva man kan jobbe med senere.
– Det går alltid an å endre fokus mot noe nytt, så lenge du har interesse for det. Ha det gøy under studiene og skaff deg studiekamerater med samme mål som deg selv. Det er lettere å komme seg gjennom studiene sammen!