Breddeidrett
Det er lett å tenke “Birken er bare for sportsidiotene”, men det er ikke tilfelle i Visma Consulting og Visma bWise. Samtlige avdelinger – administrasjon så vel som konsulentavdelingene – var representert. Noen deltakere har gått på ski siden barndommen, andre kjøpte sine første skikkelige ski i vinter. Noen trener mange hundre timer årlig, andre bruker ski for å få naturopplevelser. Gjennomsnittsdeltakeren vår er 35 år, yngste deltaker er 25 år, og vår eldste er 65 år. Hele 26 av 42 deltakere var debutanter. Tre stykk fullførte på under fire timer, og gjennomsnittstiden ble 5:15. Det sier litt om bredden hos oss!
Gjennom vinteren har vi gjort mye for å sikre at våre deltakere ville stille mest mulig forberedt til Birkebeinerrennet: Foruten startnummer og transport til og fra Rena/Lillehammer, raske briller fra Oakley og antrekk fra Dæhlie, har vi hatt teknikkurs og treningsprogrammer, smørekurs, foredrag med Thor Gotaas og trent masse. Alt har med andre ord ligget til rette for å stille til start og gi jernet. Forberedelsene våre kan du lese mer om her.
Ungfolene og dieselmotoren
Vidar Evensen, daglig leder i Visma Consulting, er en ivrig skiløper og det var på forhånd knyttet stor spenning til hvorvidt han ville være selskapets raskeste, eller om den unge AI-eksperten Simen Berntsen ville stikke av med seieren. Begge startet i pulje 2, og Simen tok tidlig ledelsen. Diesel-motoren til Vidar fikk imidlertid opp varmen etter hvert, og vi fikk en ny bekreftelse på at “de gamle er eldst” da Vidar fullførte på 3:14, seks minutter foran Simen. Vegard Fredriksen tippet på forhånd at han selv ville bli selskapets tredje raskeste i mål, og det fikk han rett i – hans strategi var å stille uthvilt til start, og cirka 3,5 timer senere var han i mål.
Raske damer
To merker ble sanket inn blant våre kvinnelige deltakere: BI-konsulent Heidi Engelstad, som er en ringrev med syv merker fra før, traff godt på glid og feste, og raste inn til 4:19 og sitt åttende merke. Debutanten Hanne Oustad klokket særs respektable 4:46 og tok merket på første forsøk, på tross av at hun måtte gå veldig mye i kø opp til Skramstad. Prosjektlederen i henne har allerede begynt å planlegge 2020, da blir det nok enda bedre tider!
En utfordring med Birkebeinerrennet er smøring og prepping av ski. Dessverre traff ikke den ellers veldig kjappe testlederen Marit Runde og tallknuser Marie Hansteen helt på gliden, men det ble bare en liten skår i gleden, for begge hadde en fantastisk tur over fjellet og nøt folkefesten i solskinnet.
Sure tider
Java-ninjaen Anders Emil Salvesen og BI-guruen Per Anders Waaler fikk sine drømmer oppfylt da de begge slo undertegnede med henholdsvis 26 og 7 minutter. Per Anders er ikke snau med å nevne tidene våre hver gang han treffer på meg på kontoret… Et skår i gleden er at ingen kom under fire timer, men surest er det for Anders Emil, som gikk på 4:00:27. Det gjør bare deltakelse i 2020 enda mer interessant; alle har som mål å se 3-tallet, og vi er allerede i hardtrening. Jeg vil fortsette å sabotere for Per Anders med å stadig friste med marsipan-godteri!
Forretningsområde-direktør Ola Skuland Pedersen, en av våre mest analytiske hoder, skjønte tidlig at en vinter med oppussing av hus og familieforøkelse ikke gir de beste kår for forberedelser, og valgte å ta Birkebeinerrennet som en naturopplevelse. Konkurranseinstinktet er imidlertid ikke sløvere enn at han allerede nå planlegger for en bedre tid i 2020. Det samme gjelder prosjektleder Nikolas Jansen, som investerte i nye racing-ski bare dager i forkant av Birkebeinerrennet. Etter to timers nøye overveielse mandag morgen ble det klart at deltakelse ga mersmak, særlig med enorme rom for forbedring!
Motbakke og motgang
Ingrid Giæver, en av våre unge og fremadstormende testere, lot være å studere løypeprofilen på forhånd og måtte jevnlig konferere med andre deltakere om hvor langt det var igjen til siste motbakke. Den erfarne prosjektlederen Torgrim Eikeland, derimot, har vært ute en vinternatt før, og tjente bra på å dra ned tempoet i bakkene opp til Midtfjellet. Han vedkjenner at selv om “det er mye hat underveis, er det lykkefølelse når man går over målstreka”, og det er nok noe som holdt flere av oss gående da det var som tyngst.
Vu Mai, en av våre dyktige frontend-utviklere, koste seg glugg ihjel med stemningen i løypa og det fine været, men vedkjenner også at det var til tider hardt: “Birkebeineren vekker litt minner fra øvelser i militæret.” Alle som har vært på NATO-øvelse og gått Birkebeinerrennet, er nok enige. Funksjonell arkitekt Vincent Banterla satte som mål å komme inn på seks timer, og klarte det akkurat. Trikset hans var å tenke “keep moving, just keep moving”.
Prosjektleder Marte Sæther, BI-ekspert Magnus Jorstad og Microsoft-geniet Bjarne Muri så seg også kraftig leie av motbakker underveis; Magnus erfarte at man aldri skal tro at neste bakketopp er den siste i Birken, mens Bjarne mener alle deltakere bør advares på forhånd om 20 kilometer motbakke i starten. Som Marte sa: “Folk må slutte å si at dette er siste oppoverbakke, det er faktisk løgn!” Ståle Andersen, en av selskapets mest erfarne testere, syntes det var spesielt tungt opp til Sjusjøen, men fant motivasjon i kilometer-skiltene som viste hvor langt det er igjen. Og alle fant igjen livsgnisten da de passerte Sjusjøen, hvor vi hadde en fantastisk heiagjeng!
Heiagjeng og god stemning
På spørsmål om hva som var det beste med Birkebeinerrennet, er det selvfølgelig det fantastiske været (kunne vi vært mer heldige?), den gode stemningen langs hele løypa, den befriende følelsen av å komme i mål etter mange timers slit – men det er to ting som virkelig står fram: Samholdet og lagfølelsen av at dette gjorde vi sammen, og den utrolige heiagjengen vi hadde på Sjusjøen. Når du er i kjelleren etter 35 kilometer og over 1.000 høydemeters klatring, da er det nesten rørende å se kjære kollegaer heie og hoie deg videre ned til mål!
Heiagjengen vår bestod av prosjektleder Rune Hovland, HR-konsulent Rebecca Olsen, HR-direktør Ellen Marie Nyhus, konsulent Hege Krokås Borge og IoT-ekspert Jan Ole Skotterud – og de lagde et formidabelt liv på toppen av Sjusjøen! Visma-gjengen ble tydeligvis lagt merke til av flere, da de både var synlige i live-sendingen til NRK og ble avbildet og publisert av “Visit Sjusjøen”.
Gjengen dro tidlig fra Skøyen, og hadde pakket bussen full av heiadusker, plakater, høyttaler og proviant – alt sammen rigget sirlig opp ved Sjusjøen, klare for å heie frem kollegaer! Spilleliste ble laget for anledningen, blant annet med Stevie Wonder til Eivind Gundersen som hadde bursdag, og Frank Sinatra til styreleder Gunnar Bjørkavåg (som ble spilt på repeat i 20 minutter mens de ventet på han, til stor irritasjon for de som stod omkring).
Det ryktes også at enkelte heiagjeng-deltakere var støle i armene dagen derpå for å ha veivet for mye med duskene og holdt for lenge i roperten – så man skal ikke kimse av treningsutbyttet der heller! Heiagjengen kan melde om stor begeistring over nyheten om at de ga glede og energi til deltakerne. De ønsker også å gi samme melding tilbake; dagens desidert store høydepunkter var smil, takk, telemarksnedslag og lattersalver fra de spreke kollegaene som for forbi.
Baris og raske briller
Noen hos oss høstet mer jubel gjennom løypa enn andre; .Net-utvikleren Erik Lydersen ble nok tilskuernes største underholdning! Allerede etter første mil flekket han av trøya si og gikk de siste drøye fire milene med “Baris” og “Raske briller” spillende på repeat gjennom en høyttaler han hadde i sekken. Lydersen selv påstår at responsen fra det motsatte kjønn var særdeles god, og selv om vi stiller oss tvilende til dét så skal vi ikke ødelegge selvtilliten som Birken har gitt ham!
Endelig målgang
Følelsen av å passere mål er like deilig om man går på tre eller syv timer; ordene som brukes for å beskrive målgang: Endelig, lettelse, lykke, deilig, stolthet, tilfredshet og sult. Og endorfinrusen kan være overveldende for alle og enhver, men spesielt for debutantene:
Funksjonell arkitekt Maria Sølvberg ble så begeistret av målgang at hun jublet ubeskjedent av egen innsats og spontant takket funksjonærer og andre rundt seg for en flott tur i sola. Teknisk arkitekt Leif Hugo Vårum avslører at han også følte en helt irrasjonell glede over å ha staket forbi to helt ukjente løpere på oppløpssiden, på tross av krampetendenser! BI-konsulent Harald Myhrer ble egentlig mest overrasket over hvor fort det hele gikk fra han startet på Rena med innbytterpuls til han plutselig sto i mål med kraftig solskille i panna, og det gikk heller ikke lang tid fra at det føltes slitsomt til at konklusjonen var “dette var en kul opplevelse”. Konsulent Magnus Helland kom i mål og trodde først i sin euforiske glede over å ha fullført at de store folkemengdene og TV-kameraene skyldtes hans sportslige prestasjoner, men det viste seg at det var et frieri på Birkebeinerstadion som var årsaken til ståheiet. Det ødela imidlertid ingenting av den gode stemningen for Magnus’ del!
Lærdommer til neste gang
Terje Hoås, som ellers er en røver på chatbots, svarte i affekt at han ville brenne skiene etter målgang, men etter å ha latt opplevelsen synke inn så har han moderert seg. Skiene har ikke blitt satt i brann, men et tips for fremtiden er å trene mer i forkant. PMO Andreas Gjul Dale og Microsoft-utvikler Kristian Laskemoen istemmer, mangelen på trening er det eneste han trekker fram som forbedringspunkt til neste år.
Og når vi spør våre andre deltakere om tips til neste år, er det noen ting som er verdt å notere seg: Åsmund Grøstad, vår eminente tekniske arkitekt, mener disponering av krefter er kritisk. Thomas Wolff, er forsåvidt enig, men mener også at man ikke skal være redd for å presse seg litt til. Kristin Nyberg, sjefen selv i Visma bWise, og Ingvild Røraas, lederen for Visma bWise sitt forvaltningsteam, fikk bemerkningen “her var det flere med for billig smøring” av en tilfeldig forbipasserende, og de to kommer til å sikre bedre prepp av skiene i 2020.
I Birkebeinerrennet er en god seeding viktig, og 18 av våre deltakere stilte opp i minst ett seeding-renn i forkant. Teamleder Esben Stenwig sanket verdifull erfaring da han debuterte som skiløper i Vester-Gyllen, og hoppet opp til pulje 13 da Birken startet. Og det passet bra, for han har fått smaken på skirenn og blir nok jevnlig å se med startnummer på brystet. Test-eksperten Vegar Engen gikk på en smell i Vester-Gyllen da hans felleski viste seg å være for trege. Han startet i pulje 14 med smøreski, og oppsummerer Birken som en fin tur over fjellet. Han og Mathias Haug Rasmussen, to til av våre ungfoler, holdt hverandre med selskap fra andre til femte drikkestasjon. En god kollega hjelper på i prosjektene så vel som i løypa!
Konsulentene Martin Tveter og Sigurd Midtun, som begge har gledet seg i tre måneder til å debutere i Birkebeinerrennet, fikk en tung reise over fjellet da det viste seg at butikken de satte ut skipreppingen til ikke var blant Oslos mest kompetente, så løsningen deres ble å gå diagonalgang både oppover og nedover. Neste år blir skiene levert til dyktigere folk!
Markedsdirektør Line Sulejewski lærte av fjorårets smørebom, satte ut preppe-jobben til Swix, og perset med hele 47 minutter. Større solstråle enn Line ved målgang fantes knapt i Oppland på lørdag! Testleder Jonas Hoemsnes gjorde også hjemmeleksa si – han glidet skiene selv og traff bra med manuell struktur, og det betalte seg da han gled fra alle ned fra Sjusjøen, inkludert de som veier det dobbelte av ham (det skal sies at Jonas ikke er spesielt tung).
Bjørn Olav Salvesen, som har gått rett fra skolebenken til konsulentlivet i fjor høst, fikk bank av storebror Anders Emil, og satt igjen med tre ting han skal fokusere på neste år: Ha en sekk som ikke gir blåmerker på ryggen, trene i forkant, og lære seg å stå skikkelig på ski i forkant. Gode råd fra en ungfole!
Johannes Kjernli og Sindre Kjetså, to av våre BI-eksperter, brukte tid på å terpe teknikk i vinter og det var en medvirkende årsak til at begge hadde en flott opplevelse. Forbedringspotensialet i 2020 ligger i bedre ski, tror de: Sindre dropper nok felleski til fordel smøreski, og Johannes skal sette seg mer inn i hvordan forskjellige festevokser fungerer.
Aldri igjen? Neida, vi tar en reprise!
Noen tenker gjerne “aldri igjen” etter en slik kraftanstrengelse, men 90% av våre deltakere har svart at de sannsynligvis stiller til start. Fem av våre debutanter har faktisk allerede meldt seg på Birkebeinerrennet 2020, og skal vi dømme ut fra praten ved kaffemaskinene så blir vi fort vekk 40-50 som stiller også neste år. Med andre ord, det blir garantert mange Visma-drakter og tilhørende heiageng på Sjusjøen å finne i løypa til neste år også!
Vil du bli en del av denne engasjerte og spreke gjengen? Vi ser etter flere dyktige konsulenter!