Vi gjør det enkelt å stille til start
Å stille til start i Birkebeinerrennet krever sitt. Én ting er distansen, men det er andre ting som også må være på plass: Utstyr, trening, teknikk, logistikk, og ikke minst motivasjon!
Vi har sørget for startnummer, transport til Rena og hjem fra Lillehammer. Det er bestilt skitøy fra Dæhlie og raske briller fra Oakley. Mange har deltatt på skiteknikkurs og treningsprogram med Learn2Ski samt smørekurs med Swix og foredrag om Birken-historien med forfatteren Thor Gotaas. Ikke minst stiller kollegaer som som heiagjeng både i løypa og ved målgang. Når det tilrettelegges på en slik måte, da er det vel bare å melde seg på og finne fram skiene?
Det kan nemlig virke slik, for interessen har vært enorm! “Skal du gå Birken?” er vinterens oftest stilte spørsmål hos oss. Festesoner, seedingrenn, merkekrav og treningsøkter har vært typiske tema i lunsjene. Gruppepresset har vært overveldende; det finnes knapt et prosjekt eller et team hvor ikke minst et par av oss forbereder seg til helgas strabaser.
Målsetninger
For noen er Birken en årlig tradisjon, for andre er det en ny og spennende opplevelse. Ifølge komiker og semi-proffe Nils-Ingar Aadne er det ikke spesielt god stemning i pulje 1, og vi er opptatt av god stemning, så de mest ambisiøse blant oss stiller i pulje 2. For eksempel sikter AI-eksperten Simen Berntsen på å fullføre under 3:30 og helst også slå daglig leder Vidar Evensen og BI-konsulent Andreas Hammerlund, de to andre hurtigtogene våre. For flere handler det om å sette personlig rekord, slå en kollega – java-eksperten Anders Emil Salvesen har som mål å slå undertegnede – eller komme inn under en bestemt tid. Fellesnevneren er at alle har satt et eller to mål for Birken, og de fleste har gjort hjemmeleksa for at deltakelse skal bli en god opplevelse.
Forberedelser
Ingen tar lett på Birken, naturligvis. Så å si alle har gått flere turer på ski i vinter, både alene og med hverandre. 40 av oss har tilbrakt noen kvelder i Holmenkollen på teknikkurs, og blitt flinkere på staking, diagonalgang og utforkjøringer. Nesten halvparten av oss har gått minst ett seedingrenn for å sikre start i en tidligere pulje, så vel som å skaffe verdifull renn-erfaring. Erfaringer har blitt utvekslet både blant birkebeinere i prosjektene og på en egen Birken-kanal på Slack. Det er ingen overdrivelse å si at Birken har vært motivasjonen til mange hundre treningsøkter i vinter!
Desperat siste uke
Og nå er vi kommet til den siste uka før Birken. Nervene begynner å merkes hos alle, folk snakker ned sine egne forventninger og usikre spørsmål av typen “hva skal du smøre med?” flagrer rundt. En rask spørreundersøkelse tilsier likevel at de fleste er passe godt forberedt til rennet.
Anders Auklands råd om å kjøre en langtur helga før Birken og en intervalløkt tidlig denne uka, og så ta det rolig fram til start virker å være oppskriften de fleste følger. BI-konsulent Johannes Kjernlis tilnærming er å ta det til det ekstreme: Han har hvilt seg i form i hele år, og tenker ikke å risikere noe ved å trene hardt den siste uka.
De med felleski virker tilfredse med valget, mens smøre-gjengen frekventerer Yr.no og diverse nettsider for smøretips. Kompromisset mellom glid og feste er hett tema ved kaffemaskinene. Etter forrige helgs langtur på turski som var trege som sirup, endte Nikolas Jansen opp med å investere i et par splitter nye racing-ski fra Fischer, så der i gården skal det ikke stå på utstyret!
Av de som skal smøre ski, har halvparten tenkt å gjøre jobben selv og den andre halvparten har satt ut jobben. Én, som ønsker å forbli anonym, har betrodd at han leverte skiene til Bull Ski & Kajakk med ordre om å “gjøre alt som er nødvendig for at skiene går fortere enn kollegaene sine”.
Kosthold er et annet viktig moment. Noen mener man skal spise seg opp de siste dagene, mens andre har en mer disiplinert tilnærming. Per Anders Waaler, BI-guruen som skal gå skøyte-Birken, har kjørt streng diett og har ikke rørt marsipangriser siden nyttår, på tross av at flere kollegaer har forsøkt å friste ham. Den samme gjelder teknisk arkitekt Leif Hugo Vårum, som har hatt fokus på å “spise seg ned” etter jul heller enn å “spise seg opp” til Birken. “Fett er fart”-strategien har mer fotfeste på et prosjekt på Lysaker, der har prosjektleder Marte Sæther og gjengen bunkret opp med Smørbukk og Twist. .Net-utvikleren Thomas Wolff og Simen Berntsen sverger til banansplit og store mengder iskrem kvelden før.
Uansett, det er blant de minst erfarne at spenningen kanskje er høyest, så det er godt vi har noen ringrever som kan øse av sin kunnskap.
Råd til debutanter
Vidar Evensen, som går for syvende gang, fremhever næringsinntak: “Går du næringstom, så raser minuttene på, og du angrer bittert på at du ikke brukte noen ekstra sekunder på en ekstra kopp med drikke eller en halv banan”. Glid og feste er selvfølgelig vanskelig, særlig på Birken, noe markedssjef Line Sulejewski fikk bittert erfare i 2018, så hun anbefaler deltakerne å sette bort jobben til de som faktisk vet hva de driver med. Flere andre fremhever at Birken er et tøft og slitsomt renn, at det er viktig å sette delmål, og ikke minst nyte den gode stemningen underveis og glede seg til målgang i Lillehammer.
Og det er nok ingen som mer frem til lørdagens renn enn .Net-utvikleren Erik Lydersen, som endelig skal leve opp til sitt soundtrack «Baris» av Oral Bee og Pimp Lotion: Med høyttaleren i sekken og solfaktor 50 på kroppen, vil han gå (deler av) Birken i bar overkropp!
Heiagjeng
Deltakelsen vår i Birkebeinerrennet har skapt mye engasjement, så mye at Rebecca Olsen får med seg en haug kollegaer som heiagjeng i bakkene før Sjusjøen. Så når det er på det tyngste i løypa, da er det motiverende å vite at mange av våre gode kollegaer står der med kubjeller og motiverende tilrop.
Når alt kommer til alt så er det egentlig bare å se fram til en av Norges flotteste folkefester! Og det er nettopp dette deltakelse i Birkebeinerrennet handler om: den gode følelsen av å fullføre det du har satt deg som mål gjennom vinteren. Ved målgang i Lillehammer er det garantert god stemning. Her står en gjeng fra Visma og ønsker alle deltakere velkommen til afterski i Visma Ski Classics-traileren, hvor det blir mat, drikke og goodiebags til de 100 første som er innom.
Vil du jobbe med denne spreke og engasjerte gjengen?
Les mer om de ansattes historier om veien frem mot Birken:
Visma x Birkebeinerrennet: Heidi stiller til start for åttende gang
Visma x Birkebeinerrennet: På tide å ta skiene ned fra hylla