– Jeg forventer langdistansetips som går på hvordan jeg skal overleve 65 km. Tror det handler mye om det mentale, i tillegg til det fysiske, supplerer Carine.
– Vil gjerne spørre gutta om hvordan jeg kan gå fortere og samtidig bruke mindre krefter, skyter Åsmund inn.
Med det var tonen satt for møtet mellom Vismas langløpshelter fra Prosjekt Årefjäll, Carine og Åsmund, og de unge herrene fra Team LeasePlan Go som inntok 2. og 3. plassen i årets utgave av Vasaloppet. Mannen med et godt grep om ungdomstrøya og Ålgårds store sønn, Stian Hoelgaard, stakk like godt av med andreplassen i Vasaloppet. Han ble tett fulgt av lagkompis og Lyn-gutt Anders Mølmen Høst. De ønsket å dele sine beste tips før Vismas beste mann og kvinne skal ut i krigen og møte Årefjälls mektige (og 65 kilometer lange) løype.
Dette er Prosjekt Årefjäll
Som tittelsponsor for Visma Ski Classics, bestemte Visma seg for å utfordre uerfarne langrennsløpere fra egne rekker til å gå det 65 kilometer lange Årefjällsloppet – sesongens siste langløp. Carine og Åsmund ble de heldige utvalgte. De to har fått oppfølging av profesjonelle for å forbedre både skiteknikk og fysisk kapasitet. Ingen av de to har noensinne deltatt i et skirenn.
Tigre med skyhøye forventninger
Tilbake til Frognerseteren. Plutselig dukker de opp, guttene fra Team LeasePlan Go, kledd i de etter hvert så velkjente tigerstripede skidressene.
– Jeg har store forventninger til Vismas utøvere. Som representanter for hovedsponsoren må de jo være på skyhøyt nivå, smeller det bråkjekt og umiddelbart fra Stian Hoelgaard.
Konkurransedress og energibarer i Visma Ski Classics
Årefjällsloppet er en hard løype i tøft fjellterreng. Bakkene er tunge og seige. Løpet suger mye krefter, konstaterer Hoelgaard og Mølmen Høst. Hva bør man ha på seg for å ha det mest mulig behagelig underveis? ville Vismas utøvere vite.
– Her er det alltid konkurransedress som gjelder for oss, sier de to, men legger til at det avhenger av ambisjonsnivå og hva man trives med.
– Man kan for eksempel ha med Camelbak eller et lite drikkebelte, et par energibarer, en gel og litt smøring dersom skiene blir glatte. Det er også mat- og drikkestasjoner underveis, forteller LeasePlan Go-guttene.
– Underveis i et langløp vil nok de aller fleste vise respekt for hverandre og utvise sunt folkevett. Det viktigste man selv bør passe på, er å unngå stavbrekk helt i starten. Det kan gå på motivasjonen løs og gi en tøff tur! sier de etter hvert så rutinerte langløperne.
På jakt etter superkompensasjon
Den siste uken før løpet handler først og fremst om å få en såkalt superkompensasjon til rennet. Det fordrer at man har trent godt over tid, slik at man kan tillate seg å slippe seg ned og hvile de siste dagene før konkurranse. Da er kroppen på sitt sterkeste og klar for å yte maksimalt.
– Siste uken er det egentlig lite å få gjort. Kanskje én hard økt for å få en teknisk feeling og litt spenning i kroppen, ellers er det ro og hvile. Man bør ikke gå særlig langt på ski. Ville nok hatt en tur på fem-seks mil et par uker før, for å kjenne litt på hvordan det er, sier Høst.
Det hersker ellers liten tvil om at mange glade amatører og supermosjonister får for seg mye rart med tanke på næringsinntak før et langløp. Ulike metoder testes med varierende hell. Det viser seg imidlertid at de topptrente utøverne spiser helt vanlig i dagene før.
– Men det lønner seg å ha litt struktur på måltidene. Drikk nok vann og spise sunn og god mat jevnlig, lyder oppfordringen.
Trener 30 timer (!) i uken
Hvordan varierer langløperne på et av verdens beste langløpslag øktene sine, ville Carine og Åsmund høre mer om. Gutta kunne fortelle at de kjører 3-5 timers langturer i staking, og varierer med kortere økter.
– Det er viktig å bygge en base, men man må også trene hardere for å øke kapasiteten. Med god kapasitet kan man gå billigere. Vi prøver å finne en god balanse. Under oppkjøringen på sommeren er det opp imot 30 timer per uke med 10-12 økter, mens det kan bli kanskje 15 timer i roligere uker der vi skal hente oss inn, forteller de to.
Carine og Åsmund imponerte langløperne
– Veldig bra innsats av begge to. Du ser at de har jobbet bra med teknikken før. Det er imponerende, særlig tatt i betraktning forutsetningen! skryter tigergutta.
Det må gjøre godt for såre, tøft trente og nedkjørte langrennskropper med så gode skussmål fra verdens beste langløpere.
Lykke til videre og ta med dere inspirasjonen, Carine og Åsmund!