Den første måneden som Nytt Krutter i Visma Consulting deltar alle på et internt intensivprosjekt (som vi har blogget om tidligere), før livet som IT-konsulent virkelig starter ute i kundeprosjekter. Vi har lyst til å gi et lite innblikk i hvordan de første seks månedene ute i prosjekt har vært, samt vise hvordan det er å være ny i Visma Consulting. Vi har intervjuet ulike personer fra Nytt Krutt 2017, som jobber hos våre største kunder, blant annet NAV, UDI og Udir. Første intervju er med Maja, som jobber hos Utlendingsdirektoratet (UDI).
På UDI sitter det omkring 20-30 konsulenter fra Visma Consulting på flere ulike prosjekter. Noen av de ansatte jobber med forvaltning av eksisterende systemer, mens en god del jobber med utvikling av nye løsninger.
Maja har sittet på prosjekt hos UDI i ca. seks måneder og har i den perioden jobbet med ulike arbeidsoppgaver, men primært som utvikler. Her er et lite innblikk i hennes bakgrunn og hva hun tenker om perioden så langt:
Hva er bakgrunnen din?
Jeg har studert nanoteknologi på NTNU, hvor jeg fordypet meg innen nanoelektronikk. I masteroppgaven min jobbet jeg med å karakterisere mellombåndsolceller og materialer til bruk i disse. Jeg hadde veldig lite programmeringserfaring før jeg startet i Visma Consulting, men tok et fag i objektorientert programmering samtidig som jeg skrev masteren. Tross min minimale erfaring med programmering har jeg alltid syntes at det har vært veldig morsomt, og hadde sommerjobb i Kongsberg Defence & Aerospace. Der jobbet jeg med bildegjenkjenning i MatLab.
Hva vil det si å være en del av Nytt Krutt?
Det er veldig morsomt og trygt å starte sammen med mange andre. Man blir veldig godt tatt imot og blir ikke redd for å stille dumme spørsmål. Samtidig så er det lett å bli kjent med andre når man starter mange sammen, og vi gjør mye sosialt utenfor jobb. Etter syv måneder så er det fortsatt masse jeg ikke kan, men når jeg ser tilbake på hvor lite jeg kunne da jeg startet innser jeg at jeg faktisk har lært utrolig mye.
Fortell litt om din rolle i prosjektet så langt. Hvilke oppgaver består arbeidsdagen din av?
Etter at opplæringsperioden i Bjørvika var over, ble jeg sendt til UDI sammen med to andre fra mitt Nytt Krutt-kull. Der har vi blant annet vært med på å utvikle et bookingsystem for tolker til asylintervjuer og lignende. For tiden jobber jeg på et GDPR-prosjekt, hvor min oppgave er å utvikle automatiserte GUI-tester som genererer syntetiske testdata. På begge prosjektene har jeg jobbet som utvikler. Når det har vært behov for det har jeg også hjulpet til med testing. En typisk dag på Tolke-prosjektet innebærer en standup hvor man forteller hva vi gjorde i går og hva vi planlegger å gjøre følgende dag og ellers mye programmering. Etter syv måneder i jobben må jeg fortsatt spørre en del om hjelp og møter stadig på nye problemer. Heldigvis lærer jeg av mine feil, og det går stadig lenger tid mellom hver gang jeg står fast med noe.
Hva er mest utfordrende ved å jobbe hos UDI?
Det er det mye nytt å sette seg inn i og å lære her, men det gjelder nok på de fleste prosjekter. Arbeidsoppgavene på UDI er spennende og jeg er kjempefornøyd med kollegaene mine, så jeg kan ikke komme på noen andre utfordringer i hverdagen enn at dusjene i garderoben her har en særdeles varierende tilførsel av varmtvann.
Hva er dine beste tips til nyansatte som skal ut på prosjekt første gang?
Ikke vær redd for å spørre om hjelp! Vær ydmyk og bevisst på at kollegene dine kan mye mer enn deg om det meste du skal jobbe med, noe som gjør de til en kjempeviktig ressurs du absolutt bør benytte deg av. Samtidig er det viktig å lære seg å jobbe selvstendig, og tørre å gjøre feil. Den første tiden parprogrammerte jeg sammen med Per, som også startet samtidig med meg, men som hadde mer programmeringserfaring fra skolen. Dette var veldig lærerikt og en god måte å begynne når man skal lære seg noe helt nytt.
Til slutt – hvis du skal summere opp ditt forhold til UDI med fem #-tags, hva ville de vært?
#visualstudio #lønningslunsj #.NET #fullstack #gdpr
Se en typisk dag på UDI her:
Søknadsprosessen til neste års Nytt Krutt starter allerede til høsten. Se her hvis du er nysgjerrig på å vite mer!