Gå til hovedsiden

Tid for dekkskift – hvilke dekk skal du velge, og hvem har ansvaret?

Mange selskaper har firmabiler tilgjengelig for ansatte, eller bruker det på daglig basis. Vet du hvilke dekk du skal ha, når de skal byttes og hvem som har ansvaret for drift og vedlikehold av bilen?

Se bedriftsavtale på bil og drivstoff

Hvilke dekk skal du ha, og når bør de byttes?

Pigg eller piggfritt, hva skal du velge? Det anbefales at brukeren av bilen tar valget selv, da det i utgangspunktet handler om hva føreren føler seg trygg og komfortabel med. Piggdekk er sikrest den første sesongen de er i bruk, mens piggfrie dekk er tryggest mot slutten av levetiden. En annen forskjell er at piggfrie dekk er mer stillegående enn piggdekk.

Dekkene bør byttes ut når det nærmer seg 3 mm igjen av mønsterdybden på sommerdekkene, og 3-4 mm på vinterdekkene. Man skal likevel være observant og vurdere behovet for dekkskifte basert på om bilen blir mye brukt, og om det er mest by- eller langkjøring. Selv om dekkene har mer enn 3 mm i mønsterdybde, er det lurt å sjekke dekkene grundig ved hvert dekkskift. Det kan være skader og slitasje på dekkene, som man ikke legger merke til i hverdagen.

De siste årene har dekkene blitt større og tyngre, noe som gjør dem vanskeligere å håndtere. For å slippe å håndtere dekkene selv, samtidig som du best mulig tar vare på de, kan du oppbevare dekkene på et dekkhotell. Der oppbevares de svalt, tørt og mørkt – noe som bevarer gummien best mulig.

Les også: Bildeling – hva er det og hvorfor skal man bruke det?

Hvilket ansvar har du for firmabilen?

Ved bruk av firmabil kan det oppstå forvirring når det gjelder hvem som har det faktiske ansvaret for vedlikehold som for eksempel dekkskift. Vegtrafikkloven viser til at det er fører som har ansvar for at bilen til enhver tid er sikret tilstrekkelig veggrep. Det er ikke påbudt med spesifikke vinterdekk for kjøretøy under 3500 kilo om vinteren. Likevel er det slik at sjåføren er ansvarlig for å sikre at bilen er riktig skodd. Ved en eventuell ulykke hvor bilen ikke hadde riktige dekk for føret, så er det alltid sjåføren sitt ansvar. Det har ingenting å si om bruken av bilen skjer i arbeid eller på fritid.

Ved øvrig vedlikehold av bilen vil det være kontrakten mellom arbeidsgiver og arbeidstaker som bestemmer hvem som skal ta seg av hvilke oppgaver. Selv om arbeidstakeren har det fulle ansvaret for at bilen kjøres og behandles på en forsvarlig måte, kan man ha egne avtaler med arbeidsgiver om det generelle vedlikeholdet av bilen.

Les også: Tre gode grunner til å bruke dekkhotell

Ikke bruk mer penger på dekkene enn nødvendig

Har din bedrift firmabil er én ting sikkert – dere har variable kostnader knyttet til dekk og dekkskift. En gjennomsnittlig kunde bruker ca 4000 kroner på dekk, dekkservice og dekkhotell per år, per bil. Gjennom Visma Innkjøpssamarbeid får du tilgang på rammeavtaler, som er ferdig fremforhandlet. Våre avtaler gir deg tilgang på markedsledende priser på blant annet dekk, felg og dekkhotell hos Dekkmann. Ved å benytte seg av avtalen gjennom Visma Innkjøpssamarbeid kan du spare mellom 15-25% av denne summen.

Som kunde av Visma Innkjøpssamarbeid kan du logge inn i Innkjøpsportalen for å aktivere avtalen, som gir deg markedsledende rabatter på dekk, felger og dekkhotell. Hvis du ikke er kunde av oss, kan du se vår oversikt over innkjøpsavtaler for å se alle områdene du kan sikre besparelser på bunnlinjen. Ønsker du en uforpliktende og gratis samtale om hvor mye du kan spare, kan du kontakte oss i Visma Innkjøpssamarbeid.

Klikk for å se hvordan du blir medlem